Renovatie, onderhoud en reiniging van gevels en daken door vakmensen!

Bel 010 - 44 22 477

Soorten voegen

Er zijn nogal wat verschillende soorten voegen. De keuze van het voegwerk hangt af van verschillende factoren. Bij de keuze van het voegwerk is het van belang dat u rekening houd met de vochtbelasting van de gevel  en de hardheid van de gebruikte steensoort. Naast de verschillende uitvoeringsvormen van het voegwerk is de ondergrond waarop het voegwerk wordt aangebracht doorslag gevend. Een cementgebonden voegmortel hecht bijvoorbeeld niet op een kalk gebonden metselmortel.

Voor zowel de platvol voeg, knipvoeg, snijvoeg , schaduwvoeg en andere soorten voegen bent u bij gevelrenovatie Rotterdam-Rijnmond aan het juiste adres.

Platvol geborstelde of gekamde voeg

Een veelgebruikt voegtype is het platvol voegwerk. Platvol geborsteld of gekamde voegen hebben een ruwe afwerking waardoor het moeilijk is om te controleren of het voegwerk de gehele voeg goed heeft gevult met voegmortel. Deze voeg wordt veel toegepast i.v.m. zijn prijs. De afwerking van deze voeg soort kost weinig waardoor u voor een lage prijs voegwerk heeft wat het metselwerk in de meeste gevallen voldoende beschermt.

Platvol gladde voeg

Bij de platvol gladde voeg (doorgestreken voegwerk) wordt de voegspecie na het inzetten nog een keer extra aangedrukt in de voeg waardoor er een gladde afwerking ontstaat. Delen van de voeg die niet goed gevuld zijn met voegspecie worden door de voeger zo eerder opgemerkt. De niet gevulde holtes van de voeg delen worden hierbij extra gevoegd met voegmortel.
Dit type voeg wordt toegepast wanneer er hardere eisen aan het voegwerk worden gesteld en de steen weinig tot geen vocht opneemt.

Knipvoeg of geknipte voeg

Bij de knipvoeg of geknipte voeg steekt het voegwerk voor het metselwerk uit. De voegmortel wordt hierbij zo samengesteld dat deze vet genoeg waardoor de voegspecie kan worden ingezet tot deze ruim voor de steen uitkomt. Onze ervaren restauratie voeger kiest vervolgens het juiste tijdstip om het voegwerk af te werken waarbij de overtollige voegspecie bij het aangedroogde voegwerk van de lint en stootvoeg wordt afgesneden. Door de strakke belijning van het voegwerk worden onregelmatigheden in het metselwerk recht getrokken. Dit type voegwerk wordt vaak verkocht om door te gaan als snijwerk maar is minder arbeidsintensief.

Snijvoeg of gesneden voeg

De snijvoeg of gesneden voeg was erg populair bij de architecten uit de 19e eeuw. De uitvoering van dit type voegwerk is gelijk aan de knipvoeg maar is samengesteld uit een traditionele voegmortel Bij het metselwerk van de panden uit de 19e eeuw werd metselmortel van kalk gebruikt voor het voegen. In tegenstelling tot het knipwerk worden bij snijwerk de voegen gelijk gehouden aan de steen en zijn de lichte onregelmatigheden van de steen duidelijk zichtbaar door het uitpellen hiervan tijdens het voegen. De schaduwwerking van de steen is hierdoor veel speelser komt het voegwerk veel sierlijker over dan knipwerk.

Glad verdiepte doorgestreken voeg

De gladde verdiepte voeg is een platvol gladde voeg (doorgestreken voeg) waarbij de voeg achter het zichtvlak van de steen (ongeveer 2 tot 5 mm) ligt. Hoever het voegwerk binnnen de steen kan worden gehouden ligt aan hoever het metselwerk is uitgekrabd en hoeveel de oorspronkelijke voeg terug gestreken was. Uiteraard is de diepte van het voegwerk ook afhankelijk van de persoonlijke wensen van de opdrachtgever.

Schaduwvoeg

Schaduw voegwerk is een weinig uitgevoerd voegtype met een gladde afwerking. Bij een schaduwvoeg wordt de horizontale voeg onder een hoek naar achteren ingezet. De onderkant van de horizontale voeg ligt hierbij gelijk aan de steen. De stootvoeg in het metselwerk wordt gelijk gehouden aan de de steen zodat er optisch lange banen in het voegwerk ontstaan.
Bij dit type voeg wordt de schaduw werking van de steen geaccentueerd en worden de lijnen in het metselwerk extra zichtbaar.

Daggestreek (daggesnede)

De voeg met daggestreek (daggesnede) wordt met een speciale mortel gezet en is een doorgestreken voeg wat op oudere gebouwen voorkomt en een echte versiering is van het metselwerk.
Bij dit type voegwerk wordt nadat het is doorgestreken en vaak licht verdiept is met een aparte voegspijker een streep gedrukt in het midden van de horizontale voeg (lintvoeg).
Afhankelijk van de wensen opdrachtgever kan de streep ook in de verticale voeg (stootvoeg) worden gedrukt waardoor het geheel een raster vormt.

Weten welke voegsoort voor u het meest geschikt is?

Zoals u ziet zijn er nogal wat verschillende soorten voegen. Wilt u deskundig advies over welke voeg van de hierboven beschreven voeg soorten het beste aansluit bij uw woning of bedrijfspand neemt u dan gerust geheel vrijblijvend contact met ons op.

U kunt ook een gratis intake-gesprek aanvragen.
Bel ons geheel vrijblijvend 010 – 44 22 477

Neem contact op

Heeft uw vragen of wilt u een persoonlijk gesprek met ons? Bel of mail ons dan gerust.

 • Stuur ons een e-mail
 • Bel ons
info@gevelrenovatierijnmond.nl
of
010 - 44 22 477
Offerte aanvragen

Wilt u direct een prijsopgave voor de vakkundige renovatie van uw gevels?

Ja, ik wil een prijsopgave

Onze specialisaties
Veel gezocht
Professioneel voegwerk

Het aanbrengen van nieuw voegwerk bij het renoveren van gevels door specialisten van Gevelrenovatie Rijnmond.

  Bel mij terug voor een afspraak:

  Gevelrenovatie Rijnmond is aangesloten bij de Vereniging Nederlandse Voegwerken.

  Vereniging Nederlandse Voegwerken

  © Copyright 2024 Gevelrenovatie Rijnmond

  Website design & ontwikkeling GBdesign